Σχεδιασμός σταθμών μετρό : η ευρωπαϊκή εμπειρία - Μακρή, Αθανασία
[Τα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν το πλεονέκτημα να κινούνται ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Εάν ορίσουμε το μετρό ως το δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς που κινούνται υπογείως, βλέπουμε ότι είναι ανεξάρτητο, καθώς οι συρμοί κινούνται κάτω από το έδαφος χωρίς να επηρεάζουν ουσιαστικά το αστικό τοπίο. Τα μόνα σημεία που μαρτυρούν την ύπαρξή τους στο επίπεδο του δρόμου είναι οι είσοδοι και οι έξοδοι των σταθμών. Η εργασία αυτή ερευνά τις τάσεις στο σχεδιασμό των σταθμών μετρό σε ορισμένα από τα πλέον ανεπτυγμένα και ενδιαφέροντα ευρωπαϊκά δίκτυα, εστιάζοντας στις πόλεις του Λονδίνου, του Παρισιού, της Στοκχόλμης, της Μόσχας και του Μπιλμπάο. Το λειτουργικό πρόγραμμα των σταθμών μετρό έχει άμεση σχέση με την περίοδο κατά την οποία αυτοί κατασκευάζονται και τις ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Εντοπίζονται, λοιπόν, διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση της έννοιας του υπόγειου χώρου, ο φυσικός και τεχνητός φωτισμός, τα υλικά που χρησιμοποιούνται, η πρόσβαση στις αποβάθρες, η αίσθηση του προσανατολισμού και η έννοια του ενιαίου σχεδιασμού]