City _ index : αφήγηση > πόλη > νέες τεχνολογίες - Αντωνοπούλου, Ελένη
[Αφορμή της θεωρητικής διερεύνησης, αποτελεί η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής [easa], στην Ελευσίνα το καλοκαίρι του 2007. O προβληματισμός κινείται γύρω από [α] τις μεθόδους συλλογής και ταξινόμησης της πληροφορίας της πόλης, και [β] την αφηγηματικότητα που θα μπορούσε η ίδια να αποκτήσει, ώστε να διασπείρει με διαδραστικό τρόπο το περιεχόμενό της, και να ενεργοποιήσει τον κάτοικο ή επισκέπτη της ώστε να συμμετάσχει, να δράσει, να μεταβάλλει τον αστικό οργανισμό. Γίνεται αναφορά στην αλλαγή του τρόπου αντίληψης της σύγχρονης πόλης, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποιες από τις νέες τάσεις που έχουν προκύψει ως προς τη διαχείρηση της πληροφορίας της, με την ανάπτυξη των μέσων συμμετοχής [participatory media]: διαδραστικοί χάρτες και συλλογική χαρτογράφηση [collaborative mapping], ηλεκτρονικές εφημερίδες [blog] και συνεργατικές ιστοσελίδες [wiki] ως μέσα μετατροπής του πολίτη σε διαμορφωτή είδησης και γνώμης. Γίνεται ακόμη αναφορά στον 'πανταχού υπολογιστή' [ubiquitous computing], τη διασπορά, δηλαδή, της τεχνολογίας στο φυσικό περιβάλλον,..]