Χαρακτήρας και χωρική έκφραση των σχολών καλών τεχνών - Θεμιστοκλέους, Θεόδωρος
[Η εμπειρία μας ως σπουδαστές αρχιτεκτονικής σχολής, ήταν η βασική αιτία της γένεσης ενός συνεχούς προβληματισμού σχετικά με την φύση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αρχιτεκτονικής έκφρασης μιας τέτοιας σχολής, η οποία δεν ανήκει ούτε στο πεδίο της αμιγούς θεωρητικής εκπαίδευσης, αλλά ούτε και της αμιγούς πρακτικής εκπαίδευσης. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δύο είδη γνώσης και ο προβληματισμός μας επικεντρώθηκε στον τρόπο που εναλλάσσονται και συμμετέχουν οι δύο γνωστικές περιοχές, θεωρίας και πράξης κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και στις δύο γνωστικές περιοχές αυτές καθ' αυτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης.. Η έρευνα κινείται χρονικά από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες οργανωμένες σχολές μέχρι σήμερα και διαχωρίζεται σε τρεις επιμέρους ενότητες: α) τις αρχικές ακαδημίες που πρωτοεμφανίστηκαν σε εμβρυακή μορφή τον μεσαίωνα, β) τις σχολές Bauhaus και Ecole des Beaux arts, ως δύο ακραία παραδείγματα γ) τις σημερινές σχολές ως υβρίδια των προγενέστερων σχολών Bauhaus και Ecole des Beaux arts.]