Παλίμψηστα τόπος, μουσείο : δύο μουσεία στο Αιγαίο - Γιαννακοπούλου, Ειρήνη
[Οι έννοιες ένταξη, τόπος-τοπίο και μνήμη αποτελούν για τη μελέτη μας τους κύριους παράγοντες για την κατασκευή μιας νέας αρχιτεκτονικής μορφής σε ένα «φορτισμένο» ιστορικά περιβάλλον. Αφού αναλύσουμε διεξοδικά τις έννοιες αυτές προχωράμε στο σχολιασμό δύο μουσείων στο νησί της Νάξου. Το πρώτο «μουσείο» είναι ενταγμένο στον οικιστικό ιστό της χώρας ενώ το δεύτερο είναι μια προσπάθεια ένταξης στον αρχαιολογικό χώρο έξω από έναν οικισμό στο νησί. Μας απασχολούν δύο παράγοντες στην προσπάθεια προσέγγισης και ανάγνωσης αυτών των κτιρίων: α. ως κτίρια-κατασκευές πως εντάσσονται στο συγκεκριμένο τοπιακό περιβάλλον και β. ως μουσεία, από πλευράς ανάδειξης των εκθεμάτων καθώς και της συμμετοχής τους στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή του χώρου.]