Τα τεχνικά έργα, ως παρεμβάσεις τοπιακού ενδιαφέροντος. Με αφορμή τη γέφυρα του γοργοπόταμου - Λεπίδα, Σοφία
[Με την έρευνα αυτή επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα έργα υποδομής αποτελούν έργα συνταρακτικής συμμετοχής στο τοπίο και ταυτόχρονα, έργα συμβολικού χαρακτήρα για τους πολιτισμούς που τα δημιούργησαν. Στόχος είναι να καταδείξουμε, ότι πρακτικές όπως η αρχιτεκτονική ή η αρχιτεκτονική τοπίου, μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες πρακτικές συνθήκες, που αφορούν τον πολιτισμό. Επεκτείνοντας την προηγούμενη διαπίστωση, μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι πρακτικές κατασκευές της ανθρώπινης τεχνικής γενικά, μπορούν να αποκτήσουν συμβολική ένταση και να αναχθούν σε κεντρικά πολιτιστικά εγχειρήματα. Επιδιώκοντας να δικαιολογήσουμε τις παραπάνω απόψεις, χρησιμοποιούμε το ενδιαφέρον παράδειγμα της νεοελληνικής ιστορίας, αυτό της γέφυρας του Γοργοπόταμου και του ιστορικού γεγονότος της ανατίναξής της.. Η τοπιακή συμμετοχή του έργου σε συσχέτιση με τον συμβολικό του χαρακτήρα, ολοκληρώνει την παραπάνω ανάλυση και δίνει το έναυσμα για περισσότερο γενικευμένα συμπεράσματα, που αφορούν τα τεχνικά και τα αρχιτεκτονικά έργα στο σύνολό τους.]