Ο στιγματισμός του μνημείου - Παπαδόπουλος, Πρόδρομος
[Στόχος αυτού του κειμένου είναι η χωρική και κατ' επέκταση χρονική ερμηνεία του στίγματος. Ως στίγμα, ορίζεται το αποτέλεσμα ενός γεγονότος στον χώρο που εκδηλώθηκε, όταν αυτό κατορθώνει να μεταβάλλει την ταυτότητα του χώρου αυτού στην συλλογική συνείδηση. Τότε ο χώρος που αποτελεί και τον φυσικό τόπο ανάκλησης του γεγονότος, ορίζεται ως στιγματισμένος. Η σημειακή ένταση που προκαλεί ο στιγματισμός στην γραμμική συνέχεια του χρόνου, ορίζει δύο απόλυτα διακριτές περιόδους. Την περίοδο πριν και την περίοδο μετά. Ο χειρισμός αυτής της χρονικής τομής θα αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της διάλεξης. Η συμβολική σημασία του στιγματισμού ποικίλλει. Συνδέεται άμεσα τόσο με την ένταση του στίγματος, όσο και με την αναγνωρισιμότητα του χώρου στον οποίο εκδηλώνεται. Έτσι προκύπτουν δύο βασικές κατηγορίες στιγματισμένου χώρου.. Αυτή θα είναι και η περίπτωση που θα επιμείνουμε. Το στιγματισμένο μνημείο και ο επαναπροσδιορισμός του.]