Οικείωση και αποξένωση στην εμπειρία του χώρου : από το κτίσμα στην Ουρπικάνδη - Ευτύχη, Μαρία
[Το οικείο και το ξένο καθώς και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις τους είναι ποιότητες που εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις διαστάσεις της καθημερινότητάς μας, από τα πιο ασήμαντα πράγματα που μας περιτριγυρίζουν, μέχρι τις μεταξύ μας σχέσεις. Στην παρούσα εργασία διερευνούμε την εναλλαγή οικείου και ξένου, μέσα από τις διαδικασίες οικείωσης και αποξένωσης, όπως επίσης και την ενδιάμεση φάση της ανοικείωσης, στην εμπειρία του χώρου. Η διερεύνηση γίνεται μέσα από την μελέτη δύο διαφορετικών έργων που φαινομενικά απέχουν από την αρχιτεκτονική, αναγνωρίζοντας έτσι τον σύγχρονο και πολυδιάστατο χαρακτήρα της ίδιας της αρχιτεκτονικής, να ξεφεύγει από τον πομπώδη ακαδημαϊσμό της, να συμπεριλαμβάνει εικόνες και αναφορές κάθε είδους, να αλληλεπιδρά με άλλους κλάδους και να χρησιμοποιεί την επίκαιρη πραγματικότητα σαν βασικό της εργαλείο. Η συγκεκριμένη διερεύνηση λοιπόν γίνεται μέσα από το διήγημα του Κάφκα το «κτίσμα» και το κόμικ, «Ο Πυρετός της Ουρπικάνδης» των Schuiten-Peeters.]