Το κενό και το πλήρες στην αρχιτεκτονική - Βιγγόπουλος, Ιωάννης
[Στο θέμα αυτο, προσπαθήσαμε να αποδόσουμε την σχέση του κενού με το πλήρες στην αρχιτεκτονική, όπως αυτή εξελίχθηκε παράλληλα με τον άνθρωπο. Από την εποχή των πρώτων καταλυμάτων (σπήλαια), μέχρι την σημερινή εποχή, χιλιάδες χρόνια εξέλιξης άφησαν πίσω τους διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής, από την οποία διαφαίνονται η κουλτούρα, οι αντιλήψεις, ο χαρακτήρας μιας κοινωνίας, η θρησκεία και λοιπά θέματα του εκάστοτε πολιτισμού. Ένα ευαίσθητο πνεύμα και ένα εξασκημένο μάτι θα μπορούσε να διακρίνει το επίπεδο ενός πολιτισμού μέσα από την αρχιτεκτονική του. Μέσα από το αρχιτεκτόνημα θα αντιλαμβάνονταν κανείς τον αγώνα του ανθρώπου να νικήσει τις καιρικές συνθήκες αλλά και την αγωνία του να δώσει το στίγμα της αισθητικής του όπως την αντιλαμβανόταν κάθε φορά..Πολύ απλά η αρχιτεκτονική παρεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας τον χώρο, αποτελεί σε όλες τις μορφές της, από την πλέον απλή μορφή της, μέχρι και την πλέον περίτεχνη και σύνθετη, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις της τεχνολογικής και θεωρητικής πορείας του κόσμου.]