Η αρχιτεκτονική και το σκάκι - Παγκαλή, Μαριάννα
[Αντικείμενο αυτής της έρευνας είναι η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το σκάκι. Θα αποδειχτεί ότι τα δύο αυτά πεδία έχουν πολλά κοινά σημεία, τόσα μάλιστα, ώστε το ένα να μπορεί να επηρεάζει το άλλο. Αυτό συμβαίνει λόγω του κοινού τρόπου επεξεργασίας των δεδομένων τους και της ιδιαίτερης σχέσης τους με τον χώρο. Πιο συγκεκριμένα στόχος αυτής της εργασίας είναι η αποκάλυψη ενός κοινού γλωσσικού κώδικά (για την αρχιτεκτονική σύνθεση και την σκακιστική παρτίδα) που να υπακούει σε ένα κοινό συντακτικό του χώρου. Με τη βοήθεια αυτού του συντακτικού, πραγματοποιείται η σύνθεση και η ανάλυση του αρχιτεκτονικού και του σκακιστικού έργου.. Στην πορεία της εργασίας αναλύονται η σημασία των ορίων στη σκακιέρα και οι έννοιες των προσβάσιμων και μη πεδίων (έννοιες που συναντούμε και στο σχεδιασμό του χώρου), καθώς και οι επιπτώσεις τους στην κίνηση των κομματιών.]