Ιαπωνική κατοικία : το χθες και το σήμερα - Καββαδία, Μαριέττα
[Ο σχεδιασμός της κατοικίας ίσως συνιστά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της αρχιτεκτονικής, μια και δένεται άρρηκτα με την ανθρώπινη φύση. Η κατοικία ενσαρκώνει όλα τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την ιδιοσυγκρασία ενός λαού, δηλαδή την κουλτούρα, την ιστορία, τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, καθώς επίσης τη μορφολογία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Βάσει της παραπάνω παραδοχής γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και αν τα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα μοιάζουν ουδέτερα ανά τον κόσμο, η ιδιαιτερότητα της κατοικίας να διαφοροποιείται αποτέλεσε το πρώτο έναυσμα της εργασίας. Το κύριο όμως κίνητρο ήταν το ενδιαφέρον και ο θαυμασμός για τον πολυδιάστατο ιαπωνικό πολιτισμό. Αδιαμφισβήτητα, η Ιαπωνία απέχει από τη δυτική νοοτροπία, γεγονός που την καθιστά δυσνόητη και άλλοτε παρεξηγήσιμη.. Πρόκειται για μία χώρα με ιδιάζουσα φιλοσοφία, αισθητική και συναισθηματική ευαισθησία, η αρχιτεκτονική της οποίας έχει προκύψει από την αντίθεση ανάμεσα στην παράδοση και το νεωτερισμό, το χθες και το σήμερα.]