Βιοκλιματικός σχεδιασμός της Ιαπωνικής κατοικίας : από την παράδοση στη σημερινή πραγματικότητα - Ψαράκη, Ανδριανή
[Οι φυσικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες που επιρρεάζουν το βιοκλιματικό σχεδιασμό στην Ιαπωνία, όπως οι τυφώνες, οι σεισμοί, το κλίμα, η αρχιτεκονική του ξύλου, η ταξική οργάνωση της κοινωνίας. Η σημασία της ενιαίας τυποποιημένης μορφής και ανάλυση των μελών της παραδοσιακής κατοικίας. Ανάλυση της σύγχρονης κατοικίας, η εφαρμογή των θερμομονωτικών υλικών, η ανάπτυξη του κτιριακού κελύφους, των παθητικών ενεργειακών συστημάτων κλπ. Πέρα από τις ελλείψης η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έφτασε να δημιουργήσει συνθήκες, όπου ο άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει μία θετική εμπειρία της φύσης. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντιμετωπίζει ενεργειακά κυρίως το βιοκλιματικό σχεδιασμό, που οδηγεί στη γρήγορη κατανάλωση των ενεργειακών πόρων, στην αύξηση των απαιτήσεων θερμικής παθητικότητας των κτιρίων, στο σχηματισμό στεγανού και μόνωμένου κελύφους και στην αναζήτηση νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.]