Παράκτιες μεσαιωνικές οχυρώσεις στη Ρόδο : το παράδειγμα τριών πύργων-φρουρίων (πύργος του Αγίου Νικολάου, των Μύλων και του Naillac - Πετρούλια, Φοίβη Βασιλική
[Η διάλεξη ασχολείται με τις παράκτιες μεσαιωνικές οχυρώσεις στη Ρόδο, μέσα από το παράδειγμα τριών πύργων-φρουρίων. Αρχικά, γίνεται μια ιστορική αναδρομή στις οχυρώσεις της Ρόδου, μετά του Βυζαντίου και αργότερα μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε στο νησί κατά τη βυζαντινή περίοδο, συνοδευόμενη από ένα πίνακα με τα σημαντικότερα γεγονότα του νησιού από τον 7ο αι. μ.Χ. μέχρι το 1522, ημερομηνία κατάληψης του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους. Στη συνέχεια, γίνεται μια περιγραφή της γενικής διάταξης και της ιστορικής εξέλιξης των παράκτιων οχυρώσεων, που ακολουθείται από μια συνοπτική επεξήγηση της ορολογίας - λεξιλογίου της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.. Στο τέλος, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική των πύργων και γίνονται κάποιες προτάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα μνημεία σήμερα για να αξιοποιούν στο βέλτιστο βαθμό την ποιότητα των χώρων τους και αναδεικνύονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό.]