Τα σχολικά κτίρια από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Η εισαγωγή του οπλισμένου σκυροδέματος - Βαρούδης, Τάσος
[Η εξέταση των σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μελέτη της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια αυτά συνιστούν τεκμήρια της νεώτερης ιστορίας μας και προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική και κοινωνική συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Η παρουσίαση των εκπαιδευτήριων γίνεται με τον διαχωρισμό τους σε τρεις χρονολογικές περιόδους: 1. από τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους μέχρι το 1930 2. από το 1930 μέχρι το 1940 (από το 1940 μέχρι το 1960 δεν υπάρχει σημαντική δραστηριότητα στην ανέγερση σχολείων) 3. και από το 1960 μέχρι σήμερα. Τα σχολικά κτίρια αναλύονται με γνώμονα τη σχέση ανάμεσα στις συνθετικές τους αρχές και το κατασκευαστικό σύστημα κάθε εποχής. Μέσα λοιπόν από τη μελέτη των κατόψεων, των όψεων και των τομών εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο η σχέση αυτή αναπτύσσει τυπολογία. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων εξετάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα σχολικών κτιρίων που κρίθηκαν ως αντιπροσωπευτικότερα κάθε εποχής.]