Μεταλλικές κατασκευές στην ελληνική πραγματικότητα - Δημοπούλου, Μαρία
[Μεταλλικά κτίσματα φαίνεται πως αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην νεοελληνική αρχιτεκτονική πραγματικότητα. Πόσο αυτό είναι αλήθεια, ποια είναι τα αίτια της σχετικής καθυστέρησης της εμφάνισης τους στον ελλαδικό χώρο, αξίζει η προσπάθεια προώθησής τους στον τόπο αυτό; Η προσέγγιση και η απάντηση των παραπάνω απαιτεί ωστόσο πρώτα την κατανόηση της έννοιας μεταλλική κατασκευή στον σύγχρονο κόσμο. Αφού γίνει αντιληπτό, έστω και κατά προσέγγιση, το ευρύ φάσμα των κατασκευών αυτών, η έρευνα θα επικεντρωθεί στην εγχώρια πραγματικότητα, με την ανάλυση χαρακτηριστικών παραδειγμάτων. Το υψηλό κόστος, το ασαφές πλαίσιο κανονισμών, η αμηχανία χειρισμού σχεδίασης ψηφιακής μορφής, η επικέντρωση της εκπαίδευσης των μηχανικών σε άλλου είδους φορείς, η ελλιπής εξοικείωση του κόσμου, αποτελούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες στην πορεία των μεταλλικών κατασκευών στο τόπο..Πόσο βέβαια η ιδεολογία και η καινοτομία μπορούν να σταθούν με επιτυχία μπροστά σε παράγοντες όπως η αδράνεια ή το κέρδος, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.]