Rear window-η διαφάνεια του κακού - Δοξαστάκη, Μαρία
[Στη διάλεξη αυτή προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε την πολυσημία του χώρου και πως αυτός περιέχει ή εισηγείται τις ερμηνείες του. Χρησιμοποιούμε ως πρόφαση δύο περιπτώσεις που κατά την γνώμη μας εκφράζουν πολλαπλούς τρόπους χωροποίησης: Τον σκηνοθέτη Alfred Hitchcock με την ταινία του "Rear window" και τον αρχιτέκτονα Rem Koolhaas με το έργο του Villa dall' Ava. Φωτίζουν αντίστροφα κρίσιμες πλευρές της χωρικής συνθήκης και όχι της τυπικής διάρθρωσης του χώρου. Ο Hitchcock, προσπαθεί δηλαδή, να ορίσει δια του φιλμικού γεγονότος την πραγματικότητα. Στόχος του Koolhaas είναι η μετατροπή της πραγματικότητας σε ένα είδους θεατρικού γεγονότος. Για την επίτευξη αυτού, σχεδιάζει την κατοικία σύμφωνα με ένα «σενάριο ζωής» και ορίζει κάποιους «ρόλους» για τους ενοίκους μετατρέποντας τους σε ένα είδος ηθοποιού..]