Προσωρινή στέγαση λαθρομεταναστών : ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο - Ζαχαριάς, Αδριανός
[Η έρευνα αυτή στοχεύει στο να προτείνει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της στέγασης των λαθρομεταναστών/παράτυπων/παράνομων μεταναστών. O όρος θα ποικίλει εντός κειμένου, καθώς θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης του ανθρώπου στη γη) όταν αυτοί/αυτές εισέρχονται για πρώτη φορά σε χώρα υποδοχής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η κράτηση λαθρομεταναστών από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές σε συνδυασμό με ορισμένα νομοθετικά κενά εμποδίζει το έργο της κοινωνικής και νομικής αποκατάστασης μιας τόσο ευαίσθητης κοινωνικής μερίδας. Οι συνθήκες κράτησης δεν τελούν ως επί το πλείστον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και όταν η κράτηση τελείται στην παραμεθόριο ζώνη το χρονικό διάστημα για τη διαδικασία ασυλίας αυξάνεται καθώς γίνεται δύσκολη εώς ανέφικτη η επικοινωνία με δικηγόρους ή κοινωνικούς λειτουργούς και η παροχή ιατρικής βοήθειας..Εν κατακλείδι προτείνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση με τον αυτόχθονα πληθυσμό μέσα από το λειτουργικό πρόγραμμα που περιγράφεται, με στόχο την εξάλειψη προκατάληψεων.]