Τα καστροχώρια της Χίου, η δημιουργία τους και η δομή τους - Γούμενος, Κωνσταντίνος
[Ο στόχος της εργασίας είναι να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν και απέκτησαν την ιδιόμορφη δομή τους τα Μαστιχοχώρια της Χίου και να τα συσχετίσει ως οικιστικό σύνολο με άλλους οχυρωμένους οικισμούς του Αιγαίου. Η προσέγγιση του θέματος έγινε λαμβάνοντας υπ' όψη το ιστορικό πλαίσιο της Μεσογείου κατά τον μεσαίωνα και τους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες επηρέασαν την εποχή αυτή. Η συγκριτική διαδικασία, που ακολουθήθηκε , με άλλους οχυρωμένους οικισμούς του Αιγαίου, της ίδιας ιστορικής περιόδου, οδήγησε στα ακόλουθα συμπεράσματα. Στα Μαστιχοχώρια παρατηρείται μεγάλη ομοιογένεια στα χαρακτηριστικά της αμυντικής και πολεοδομικής τους οργάνωσης σε σημείο που ο σχεδιασμός τους αποκτά χαρακτήρα τυποποίησης. Η ομοιογένεια αυτή δεν εμφανίζεται σε καμία άλλη περιοχή του Αιγαίου..Ο σχεδιασμός αυτός γέννησε ένα δίκτυο εποπτείας και ελέγχου, που η μεγάλη του κλίμακα τον κατέστησε σχεδόν χωροταξικό.]