ΒιογραφεΙα αρχιτεκτόνων - Ξάνθος, Νικόλαος
[Η σκιαγράφηση δύο προσωπικοτήτων από το χώρο της αρχιτεκτονικής και η εξεύρεση στοιχείων της φιλοσοφίας ζωής τους στο προσωπικό τους εργασιακό χώρο, αποτελεί το θέμα αυτής της διάλεξης. Ο Renzo Piano δημιούργησε το Punta Nave στην παραλιακή ζώνη της Liguria, κοντά στην πόλη της Γένοβας. Η μορφή του συντίθεται από πέντε επίπεδα φιλοξενώντας τις λειτουργίες του αρχιτεκτονικού γραφείου. Είναι ένα γυάλινο κτήριο με ξύλινο φέροντα οργανισμό αποτελώντας απόδειξη του συνεχούς πειραματισμού του αρχιτέκτονα με τα υλικά, αλλά και της αναζήτησης αναφορών με τη φύση και την ιστορία του κάθε τόπου. Βασικά στοιχεία του χώρου είναι η ενιαία κάτοψη, ο φυσικός φωτισμός από την οροφή και η φύση που περικυκλώνει αλλά και διεισδύει στην κατασκευή. Ο Tadao Ando κατασκεύασε στην πόλη της Οσάκα, το Atelier in Oyodo II, τον προσωπικό του εργασιακό χώρο.. Και οι δύο εργασιακοί χώροι έχουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα. Αυτό απορρέει από το γεγονός ότι και οι δύο αρχιτέκτονες έχουν μια σαφή άποψη πάνω στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται και λειτουργεί ένα Αρχιτεκτονικό Γραφείο.]