Ένα σπίτι αφηγείται : ουτοπίες και πραγματικότητα στην Πράγα του 20ου αιώνα - Φαραντάτος, Παναγιώτης
[Η αρχιτεκτονική ανέκαθεν συμπορεύτηκε με την ιστορία κοινωνιών, πολιτισμών και τόπων και η κάθε μετάλλαξή της αποτελεί το προϊόν και το χτισμένο τεκμήριο άλλων ουσιωδών μεταβολών που συνέβησαν. Όσο και αν σήμερα η αρχιτεκτονική μοιάζει να ζωντανεύει μόνο στις σελίδες περιοδικών και τις οθόνες υπολογιστών η κάθε της εξέλιξη μόνο άμοιρη δεν είναι όλων αυτών των διαδικασιών. Η εργασία επιχειρεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής στην Πράγα του περασμένου αιώνα, σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή που πλέον φέρει το όνομα «Δημοκρατία της Τσεχίας». Η ιστορία είναι ιδωμένη μέσα από τα «μάτια» ενός σπιτιού με μοίρα ιδιάζουσα και αντιφατική, την οποία οφείλει τόσο στο ενδογενές ενδιαφέρον του όσο στους εξωγενείς παράγοντες.. Η εργασία δεν καλύπτει (ούτε το επιδιώκει) πλήρως το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του κτηρίου ούτε τη συλλογιστική του αρχιτέκτονα αλλά εστιάζει κυρίως στους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η αρχιτεκτονική και διερωτάται για τη διατήρηση της ουσίας του ζωντανού κτηρίου (συγκεκριμένα ζωντανού σπιτιού).]