Πλωτά.."μονοπάτια" - Χορτογιάννη, Ιωάννα
[ Στην διάλεξη, αυτή υπήρξε η ανάγκη περιγραφής της σχέσης του ανθρώπου με το υδάτινο στοιχείο και των λόγων που οδήγησαν στην ανάπτυξη της σχέσης αυτής. Έτσι μελετώντας οικισμούς που δομήθηκαν στο νερό οδηγούμαστε σε μία πορεία έρευνας που ξεκινάει από τις πασσαλόπηκτες κατασκευές της προϊστορικής περιόδου, περιγράφει πιο σύγχρονες δομές σε πασσάλους και εστιάζει τελικά στις κατασκευές εκείνες που επιπλέουν στην υδάτινη επιφάνεια, τις πλωτές κατασκευές. Η μελέτη αυτών των δομών δεν περιορίστηκε μόνο στην μορφολογική προσέγγιση των αρχιτεκτονικών πλωτών κατασκευών, αλλά προχώρησε και στην μελέτη της κατασκευαστικής τους δομής, που σχετίζεται άμεσα με αυτή των κινητών πλωτών κατασκευών, δηλαδή, των καραβιών. Έτσι ξεκινάμε με την περιγραφή των πλωτών αποβάθρων, που αποτελούν την πιο απλή μορφή πλωτών κατασκευών και την κατασκευαστική βάση για την ανάπτυξη πιο σύνθετων μορφών.. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, πλωτών συνθέσεων αποτελεί μια σχολαστική και συνεχή αναζήτηση της σχέσης της δομής με το περιβάλλον και σεβασμού των κανόνων που αυτό θέτει.]