Το χρονικό του φωτός στον αρχιτεκτονικό χώρο - Χατζηαντωνίου, Λητώ
[Το φυσικό φως αναλύεται ως στοιχείο που μπορεί να μεταμορφώνει το χώρο, προσδίδοντάς του ιδιαίτερη ποιότητα και νόημα. Αποκαλύπτεται η σχέση του με τον αρχιτεκτονικό χώρο και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται οι μορφές με τις αλλαγές του φωτός μέσα στο χρόνο. Η τάξη, ο ρυθμός και η αρμονία του δομημένου περιβάλλοντος ισορροπούν με τις εναλλαγές του φωτός και της σκιάς. Από τα παλαιότερα μέχρι τα σύγχρονα παραδείγματα αρχιτεκτονικής, το φυσικό φως αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες σχεδιασμού. Δίνει στο χώρο ποιότητα, κίνηση, τονίζει ή διαλύει τις μορφές, εστιάζει, ιεραρχεί, επηρεάζει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα. Σύγχρονοι αρχιτέκτονες όπως ο Le Corbusier, ο Louis Kahn, ο Tadao Ando, ο Steven Holl, χειρίζονται το φυσικό φως στα έργα τους, επιδιώκοντας να αποδώσουν πλαστικότητα στις μορφές, νοήματα, αλλά και να δημιουργήσουν συναισθηματικές εντυπώσεις. Οι γλύπτες πλάθουν μορφές, στις οποίες προσπαθούν να αποδώσουν κίνηση μέσα από τη χρήση του φωτός. Αντίστοιχα στη ζωγραφική, το φως αποτελεί το πλαστικό μέσο που φανερώνει τα στοιχεία και τις μορφές του πίνακα..]