Ένα "φανταστικό" μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης - Δήμας, Παναγιώτης
[Η παρούσα διάλεξη εξετάζει τη σχέση τέχνης και χώρου. Το έναυσμα δόθηκε από το προσωπικό μας ενδιαφέρον κυρίως για τη σύγχρονη τέχνη και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον για τους χώρους που προορίζονται για αυτήν. Ξεκινώντας με μια αναδρομή στην ιστορία της μουσειακής εξέλιξης καταλήγουμε να επικεντρωθούμε στην έννοια του σύγχρονου εκθεσιακού χώρου τέχνης. Αυτό που μας απασχολεί ειδικότερα είναι η ελληνική πραγματικότητα, η σύγχρονη ελληνική τέχνη και η απουσία, προς το παρόν, ενός χώρου που θα μπορούσε να την αναδείξει. Αξιολογώντας τα παραπάνω προτείνουμε τελικά χώρο και τρόπο οργάνωσης έκθεσης σύγχρονων έργων αντιπροσωπευτικών ελλήνων καλλιτεχνών. Εμείς απλά επιλέγουμε ορισμένους από αυτούς με κριτήριο την καλλιτεχνική τους πορεία, αλλά και τις προσωπικές μας προτιμήσεις, ελπίζοντας ότι η μέρα που η χώρα μας θα αποκτήσει το πρώτο Πραγματικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης δεν βρίσκεται μακριά.]