Χώρα Νάξου : ένα βενετσιάνικο κάστρο στο Αιγαίο - Παπαϊωάννου, Δάφνη
[Το κάστρο της Χώρας της Νάξου κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα και αποτέλεσε το κέντρο του δουκάτου τους στο Αιγαίο. Σε αυτό χτίστηκαν πύργοι και αρχοντικά που για τρεισήμισι αιώνες παρείχαν ασφαλή και άνετη κατοίκηση στις οικογένειες των Ενετών αξιωματούχων. Στα μέσα του 16ου αιώνα το νησί πέρασε στα χέρια των Τούρκων οι οποίοι όμως δεν εγκαταστάθηκαν σε αυτό για μεγάλο διάστημα και το κάστρο συνέχισε να κατοικείται από τους Ενετούς. Από το τέλος της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα το κάστρο κατοικείται από ντόπιους, οι οποίοι όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν και από ξένους. Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει στο κάστρο της Χώρας από το τέλος της Ενετοκρατίας μέχρι σήμερα είναι πολλές και έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάγνωση της αρχικής δομής.. Όμως, δεν παύει να είναι ένα σπουδαίο μεσαιωνικό μνημείο που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την δομή τόσο της φρουριακής αρχιτεκτονικής όσο και του πολεοδομικού του ιστού.]