Η προσαρμοστικότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο κλίμα ως η απαρχή του βιοκλιματικού σχεδιασμού - Τσιτούρας, Βασίλης
[Το ενεργειακό πρόβλημα σήμερα, καθώς και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει όλους μας σε έναν επαναπροσδιορισμό των ισχυουσών δραστηριοτήτων μας. Ο κτηριακός τομέας αποδεικνύεται από τους πιο ενεργειακά απαιτητικούς και έτσι έχει γίνει επιτακτική η χρήση μεθόδων βελτίωσης του μικροκλίματος με φυσικά μέσα, αυτό που ονομάζουμε σήμερα βιοκλιματικό σχεδιασμό. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδιαφορία που δείχνει το κτήριο στο εκάστοτε κλίμα τότε ίσως έχει σημασία να διδαχθούμε από τις κατασκευές της προ-βιομηχανικής περιόδου, όταν ο συμβιβασμός του κτίσματος με το κλίμα ήταν αναγκαίος για την άνετη διαβίωση. Μέσα από μια έρευνα στην επώνυμη και ανώνυμη παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε διάφορα μέρη του κόσμου μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και αρχές για το κτίσιμο σε κάθε ξεχωριστό κλίμα που ακόμα και σήμερα μπορούν να φανούν χρήσιμες. Η κατανόηση των περιορισμών που επιβάλλει το κλίμα και η μεθοδολογία αντιμετώπισής τους αποτελεί την απαρχή σε κάθε βιοκλιματικό σχεδιασμό.]