Τι είναι μουσείο; - Χίου, Δήμητρα
[Τι είναι μουσείο; Μουσείο είναι ένας μόνιμος θεσμός, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοιχτός στο κοινό, ο οποίος αποκτά, συντηρεί, ερευνά, γνωστοποιεί και κυρίως εκθέτει υλικές μαρτυρίες του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του με σκοπό τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν ο ναός των Μουσών. Ένας τόπος δηλαδή όπου έμεναν οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης και κατ' επέκταση κάθε τόπος που βρισκόταν υπό την προστασία τους. Το μουσείο εξελίσσεται, το πιο γνωστό μουσείο στην αρχαιότητα ήταν του Πτολεμαίου Σωτήρα στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ. Τη ρωμαϊκή περίοδο το μουσείο αναφέρεται κυρίως σε χώρο για φιλοσοφικές συζητήσεις. Στην Αναγέννηση εμφανίζονται οι απαρχές του σύγχρονου μουσείου. Ο όρος μουσείου χρησιμοποιείται στη Φλωρεντία τον 15ο αιώνα. Το 16ο και 17ο αιώνα στην Ευρώπη αναπτύσσονται οι προθήκες αντικειμένων..Ακόμα, στην καλύτερη περίπτωση, ο ίδιος ο επισκέπτης να επιδράσει με την παρουσία του και να αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στο χώρο του μουσείου.]