Αστική τάξη : από το Le Corbusier στους New Urbanists - Καβασακάλης, Γιώργος
[Ο βαθμός τακτικότητας της αστικής μορφής και η ανταπόκριση αυτής της τάξης στην αστική λειτουργία αλλά και την αστική ταυτότητα γενικά, αποτελεί θεωρητικό και σχεδιαστικό ζητούμενο για το μελετητή της πόλης. Η ίδια η φύση της τάξης αναζητήθηκε ιστορικά και εκφράστηκε με πολλούς τρόπους, από το Le Corbusier στους New Urbanists, εμφανίζοντας πολλές διαφοροποιημένες αστικές διατάξεις. Η αναζήτηση αυτή προσφέρει συγχρόνως το πεδίο για την αποτύπωση των εκφρασμένων απόψεων σχετικά με την αναζωογόνηση του χαρακτήρα της σύγχρονης πόλης και την θεραπεία των παθογενειών που έχουν αναπτυχθεί σε αυτή.. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι απόψεις των Leon Krier, Christopher Alexander και Νίκου Σαλίγγαρου, οι οποίοι - ο καθένας με το δικό του τρόπο - τοποθετούνται απέναντι στο μοντερνισμό και παρέχουν φιλοσοφική υποστήριξη στους New Urbanists. Τέλος, παρουσιάζονται εφαρμοσμένα παραδείγματα από την πρακτική των New Urbanists, προκειμένου να ελεγχθεί ο βαθμός εφαρμογής και επιτυχίας του εναλλακτικού σχεδιασμού που προτείνουν.]