Η χωρική εμπειρία του μετρό - Κίτσος, Βασίλης
[Διαβάζοντας τις αλλαγές στη σύγχρονη μητρόπολη ξεκινήσαμε από τη μετάβαση της από μια μετά-βιομηχανική, σε μια πληροφοριακή εποχή. Αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας με νέες τεχνολογίες και δικτυακές δομές να υποστηρίζουν την εξέλιξή της. Για μας το δίκτυο αναδεικνύεται σε κυρίαρχη παράμετρο που παίζει και θα συνεχίζει να παίζει και στα επόμενα χρόνια καθοριστικό ρόλο στον τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας, θα επηρεάζει κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές, καθώς και χωρικές εκφράσεις όλων αυτών. Στο παράδειγμα του μετρό, ενός υλοποιημένου δικτυακού χώρου, εντοπίσαμε επίσης χαρακτηριστικά ετεροτοπίας θεάματος, μνήμης, κατανάλωσης και πειθάρχησης του κοινωνικού σώματος. Είναι ένας χώρος περίκλειστος, με σαφή όρια που τον διαφοροποιούν από τον έξω κόσμο ,αλλά ταυτόχρονα τον καθιστούν προσβάσιμο. Είναι επίσης σαφώς ορισμένος και ελεγχόμενος.. Είναι το κατάλληλο πεδίο όπου αναπτύσσονται νέες κοινωνικές πρακτικές, σύμφωνα με τα δεδομένα της δικτυακής, πληροφοριακής κοινωνίας.]