Κεντρικές περιοχές κατοικίες της Αθήνας : διαδικασίες ανάπτυξης-δυνατότητες εξέλιξης - Παπάζογλου, Σταύρος
[Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση των ελληνικών αστικών κέντρων αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράδειγμα αστικής ανάπτυξης με πολύπλευρα αποτελέσματα. Η προσπάθεια κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων του ελληνικού χώρου και αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών ζωής. Η ανάπλαση των προβληματικών περιοχών αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, που αφορά άμεσα την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική και επηρεάζει και επηρεάζεται από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων. Στο παρακάτω κείμενο αναζητούνται αρχικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής κυρίως ανάπτυξης της Αθήνας, θεωρώντας την ως το πιο αντιπροσωπευτικό ελληνικό αστικό κέντρο, το οποίο καθόρισε την πορεία ανάπτυξης και των υπολοίπων. Επιχειρείται η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης αυτής, επικεντρώνοντας στην έλλειψη ελεύθερων χώρων για την κοινωνικοποίηση των κατοίκων. Παρακάτω αναλύεται η προβληματική των χώρων, όπως δώματα, ακάλυπτοι χώροι, ανεκμετάλλευτα οικόπεδα καθώς και το δημόσιο χώρο, που θα μπορούσαν να αναζητηθούν λύσεις..]