Τοπιακή αρχιτεκτονική : κτίρια-τοπία στα όρια του αστικού ιστού - Πολυζωγοπούλου, Λουίζα
[Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κατοικεί σε πόλεις. Παρόλα αυτά, στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, παρατηρείται μία τάση «επιστροφής» στη φύση. Υπάρχουν κτίρια που αναπαριστούν τη φύση με τεχνητά μέσα. Χαρακτηριστικό τους είναι, ότι επιχειρούν να μιμηθούν τις ποιότητες του φυσικού τοπίου, χωρίς όμως να παραπλανούν για την τεχνητή τους προέλευση. Αφορμή της έρευνας, αποτέλεσαν τα προσωπικά μου βιώματα από δύο χαρακτηριστικά κτίρια αυτής της κατηγορίας: την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου του Delft (Mecanoo Architects) και το Διεθνή Τερματικό Σταθμό Πλοίων της Yokohama (Foreign Office Architects). Το στοιχείο των δύο κτιρίων που προσέλκυσε το ενδιαφέρον μου για να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο θέμα, είναι η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από το χώρο και η οικειότητα με την οποία αντιλαμβάνεται το τοπίο που τον περιβάλλει..Τέλος, πραγματοποιείται ένας παραλληλισμός των δύο κτιρίων, που οδηγεί σε συμπεράσματα για την ποιότητα της τοπιακής αρχιτεκτονικής στη σύγχρονη εποχή.]