Προς βιβλιοθήκη >> - Πανταζής, Γιώργος
[Η εργασία αυτή αναφέρεται στη βιβλιοθήκη ως κτήριο αλλά και ως θεσμός, δύο εκφάνσεις που αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη. Το ζήτημα της βιβλιοθήκης είναι διαχρονικό, βρίσκεται όμως στην επικαιρότητα λόγω της αυξανόμενης χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στην διαχείριση και τον σχεδιασμό (των μέσων) της πληροφορίας. Η ομογενοποίηση του χώρου, η παράλληλη πραγματικότητα του διαδικτύου, η μεταφορική ή κυριολεκτική αποϋλοποίηση των μέσων (από το βιβλίο ως το κτήριο) φαίνεται να την απειλούν. Κύριο ζητούμενο αποτελεί ο προσδιορισμός του χαρακτήρα του κτηρίου στην σύγχρονη εποχή. Εργαλείο της αναζήτησης αποτελεί η εξέταση κτηρίων βιβλιοθήκης που σχεδιάστηκαν ή υλοποιήθηκαν από την εποχή του Διαφωτισμού έως σήμερα. Τα πρότζεκτ μας βοηθούν να συνθέσουμε το κλίμα κάθε εποχής, ενώ τα κτήρια αποτελούν ιδιαίτερα παραδείγματα τρόπων προσέγγισης στις εκάστοτε συνθήκες.. Προηγείται ιστορική αναδρομή του θεσμού της βιβλιοθήκης που έχει στόχο να φανερωθεί ο χαρακτήρας του ανά εποχές, ώσπου να παγιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας που γνωρίζουμε. ]