Ο δομικός χώρος ως πεδίο αγωγής : σχολείο Apollo H. Hertzberger - Ζαφειρίδης, Χριστόδουλος
[Η αρχιτεκτονική, όπως και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αποτελεί προϊόν ιστορικών και κοινωνικών δεδομένων. Κατ' αυτόν τον τρόπο εμπεριέχει και εκφράζει την οργάνωση των παραγωγικών και οικονομικών σχέσεων, τις αξίες και τις διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με τον τρόπο ζωής των κοινωνικών ομάδων, τις κυρίαρχες τεχνικές και τεχνολογίες. Επιπλέον, υποδεικνύει σε όσους άμεσα ή έμμεσα την χρησιμοποιούν, πρακτικές και πρότυπα συμπεριφοράς. Επομένως, ο υλικός χώρος, καθώς συσχετίζεται με τα άτομα και τις κοινωνικές ομάδες, αποτελεί πηγή γνώσης και ο σχεδιασμός του σχετίζεται με μια μορφή έμμεσης αλλά ιδιαιτέρα αποτελεσματικής εκπαίδευσης.. Ο τρόπος με τον οποίο συγκλίνουν γύρω από τις πολλαπλές σημασίες του όρου «δομή», η διαμόρφωση των κατασκευαστικών σχέσεων και των σχέσεων τόπου, ως βάση της αρχιτεκτονικής και η διαδικασία οργάνωσης των νοητικών διεργασιών και σχημάτων, ως βάση της εκπαιδευτικής σκοπιμότητας, επισημαίνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δομικού χώρου ως πεδίου αγωγής .]