Η εμπειρία και η ερμηνεία του χώρου στην τετραλογία του Αντονιόνι : η περιπέτεια, η νύχτα, η έκλειψη, η κόκκινη έρημος - Νιάκαρου, Ελίνα
[Στην τετραλογία, 'Περιπέτεια', 'Νύχτα', 'Έκλειψη' και 'Κόκκινη Έρημος', ο Antonioni χρησιμοποιεί τις λακωνικές πτυχές της αρχιτεκτονικής για να τονίσει τη σιωπή του σύγχρονου ατόμου. Οι ιδέες προβάλλονται όχι μέσα απ' την ανάπτυξη διαλόγων ή τις εκφράσεις του προσώπου, στοιχεία που απουσιάζουν επιδεικτικά, αλλά μέσα από καταστάσεις στις οποίες τα ξεφτισμένα συναισθήματα των ανθρώπων αποδίδονται στις αιχμηρές γωνίες των μπαλκονιών ή στις σκληρές εκτάσεις λείων τοίχων. Οι ταινίες είναι μία ακολουθία από κολλάζ συναισθημάτων και χώρων. Χαρακτηριστικά θέματα στις ταινίες του αποτελούσε πάντα η μοναξιά και η αλλοτρίωση των συναισθημάτων. Οι θορυβώδεις δρόμοι αντιπαραβάλλονται με τις φορτωμένες διακοσμητικά όψεις των κτιρίων του παρελθόντος, οι πόλεις φαίνονται σαν ονειρικές αντανακλάσεις σε γυάλινες επιφάνειες, τα αρχιτεκτονικά μέλη χρησιμοποιούνται ως εμπόδια ή καταλύτες στις σχέσεις των ανθρώπων.. Με τέτοια στοιχεία ο Antonioni αποδίδει τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και το τοπίο. Η αρχιτεκτονική με τα χίλια της πρόσωπα βρίσκεται πάντα εκεί για να εκφράσει & να εκφραστεί.]