F. J. Kiesler εισαγωγή όρων φαντασίας στην αρχιτεκτονική - Παπαναστασίου, Ελένη
[Θέμα αυτής της διάλεξης είναι η διερεύνηση της έννοιας της φαντασίας, με στόχο την εισαγωγή όρων φαντασίας στην αρχιτεκτονική δημιουργία. Έπειτα από την μελέτη των απόψεων των υπερασπιστών της αρχιτεκτονικής ως τέχνη (ουτοπική) και ως επιστήμη (πραγματιστική), αλλά και των ιδεών (συνέχεια, ατελείωτο, αλληλεπίδραση) και του έργου του Frederick Kiesler, που απαντάει στις δύο ακραίες τάσεις που έχουν επικρατήσει, η επιθυμητή συνύπαρξη φαντασίας πραγματικότητας στην αρχιτεκτονική δημιουργία, αναζητούνται στα σημεία που τα δύο άκρα συναντιούνται: στην έννοια του αποδέκτη της αρχιτεκτονικής που απουσιάζει ή λαμβάνεται ως αναλογίες, στις σχέσεις φαντασίας και μορφής (μέχρι σήμερα δεδομένη), φαντασίας και λειτουργίας (αμφισβητούμενη)..Μια αντιμετώπιση της συνύπαρξης ως βίωση του χώρου απαιτεί βιωματική συνθετική διαδικασία, ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή της εικόνας, όπου ο αρχιτέκτονας κινδυνεύει να είναι απομακρυσμένος από το έργο του και τους χρήστες.]