Αρχιτεκτονικές αναγνώσεις στο θέατρο του Robert Wilson - Λιακατά, Μικαέλα
[O Robert Wilson, αποτελεί έναν από τους κυριότερους μεταρρυθμιστές του σύγχρονου θεάτρου. Έδωσε στο θέατρο τον εικαστικό χαρακτήρα που του ταιριάζει, συνδυάζοντας επί ίσοις όροις την εικόνα, το λόγο, τη μουσική και το φωτισμό δημιουργώντας ένα μοναδικό σύνολο, το οποίο «συνέδεσε» με μια απόλυτα ορθολογιστική και γεωμετρική δομή. Το σημαντικότερο, στο έργο του, είναι το γεγονός ότι η λογική του θεάτρου του είναι συναφής με τη λογική της αρχιτεκτονικής σκέψης. Θα μπορούσε κανείς να πει, πως το θέατρό του έχει δημιουργηθεί από ένα «αρχιτεκτονικό μυαλό». Συνήθως το θέατρο ασχολείται κυρίως με το λόγο και την ερμηνεία, και έχει τις ρίζες του στην λογοτεχνία, την ποίηση και τη φιλοσοφία, (πράγμα που άλλωστε χαρακτηρίζει το κλασσικό θέατρο). Στην περίπτωση του Wilson, αφετηρία για τη θεατρική δημιουργία γίνεται η παρουσίαση ενός περιβάλλοντος που εκφράζει μια συγκεκριμένη αισθητική.. Η μαγεία του θεάτρου είναι ότι επιτρέπει τα πάντα, εκεί ο χώρος μεταλλάσσεται πιο εύκολα και οι ιδέες γεννιούνται πιο γρήγορα.]