Ανάδειξη τμήματος των Ενετικών τειχών και της τάφρου του Ηρακλείου - Γραμματικοπούλου, Αικατερίνη
[Μέσα από την ιστορική αναδρομή συνειδητοποιούμε ότι έχουμε στα χέρια μας ένα σημαντικότατο ιστορικό μνημείο, η εμφάνιση του οποίου προσδιορίζεται κατά την Αραβοκρατία και την Ενετοκρατία όπου καθορίζεται και η σημερινή του μορφή. Για την πλήρη κατανόηση του θέματος και για μια πιο εύστοχη αντιμετώπιση του, θεωρήσαμε αναγκαίο να γίνει μια πολεοδομική ανάλυση, όπου θα φαίνεται η υπάρχουσα κατάσταση της παλιάς πόλης του Ηρακλείου και της περιοχής γύρω από τα τείχη και την τάφρο. Εμείς προτείνουμε την ανάδειξη τμήματος του μνημείου αυτού από τον προμαχώνα του Αγίου Αντρέα μέχρι και τον προμαχώνα Βηθλεέμ. Οι διαμορφώσεις που προτείνουμε προβλέπουμε να ακολουθήσουν και το υπόλοιπο μνημείο. Οι λειτουργίες που προτείνουμε είναι ήπιας μορφής και αυτό για να είναι πραγματοποιήσιμες και να μην προσβάλουν, την ιστορικότητα, τον δυναμισμό και τη μορφή του μνημείου. Θέλουμε απλά να το εντάξουμε ως οργανικό κομμάτι στην πόλη και στον πολίτη και όχι να προτείνουμε λύσεις που θα υποθάλψουν την ιστορική του αξία.]