"Illuminata"- Η πόλη από φως : αστικά τοπία στο φως. Φωτισμός ανάδειξης κτιρίων και υπαίθριων χώρων - Κωνσταντίνου, Μαρία
[O εξωτερικός τεχνητός φωτισμός των διαφόρων στοιχείων μιας πόλης είναι πλέον μια βιοτική ανάγκη για την συνέχεια της ζωής και των διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων κατά τις βραδινές ώρες και βοηθά στην ανάδειξη της πόλης, των τοπόσημων και της πολιτισμικής της κληρονομιάς, της κουλτούρας καθώς και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της. Ο φωτισμός αυτός εντοπίζεται τόσο στα κτίρια όσο και στους υπαίθριους χώρους της πόλης- τις πλατείες, τα πάρκα, τους κήπους, το υδάτινο στοιχείο και τις γέφυρες. Ο τεχνητός φωτισμός λειτουργεί ως μέσο ψυχολογικής υποβολής του παρατηρητή και μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστα ή δυσάρεστα συναισθήματα.. Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της φωτορύπανσης, ο εξωτερικός φωτισμός κτιρίων και υπαίθριων χώρων, εφόσον έχει υπάρξει μια σωστή προμελέτη καθώς και χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας πλέον μπορεί να είναι οικονομικός καθώς και άκρως φιλικός προς το περιβάλλον, αποδίδοντας ταυτόχρονα και τα επιθυμητά, πρακτικά και αισθητικά αποτελέσματα.]