Το χρονικό του ελάχιστου - Κατσιγιάννη, Ξένια
[Το ελάχιστο, μέσα από το χρονικό του, φαίνεται να είναι κάτι πιο βαθύ και διιστορικά ισχυρό απ' ότι σήμερα προβάλουν τα βιβλία, τα περιοδικά και τα άρθρα που αφορούν το μινιμαλισμό. Αποτελεί μόδα του σήμερα, πολιτογραφείται το '60, βρίσκει τις ρίζες του στο αρχαϊκό μοντέρνο, αλλά εκδηλώνεται και κορυφώνεται ακόμα πιο πίσω στο παρελθόν. Η σημερινή εμπειρία της τάσης του «μινιμαλισμού» και ο καθημερινός θόρυβος γι' αυτόν, αποτέλεσαν το έναυσμα για να αναρωτηθούμε και να κατανοήσουμε την έννοια αυτή. Ξεκινάμε από το λήμμα του λεξικού και διαβάζουμε τις εκδηλώσεις του σε διάφορες μορφές τέχνης, όπως είναι η αρχιτεκτονική, οι εικαστικές τέχνες, η μουσική, ο χορός, η λογοτεχνία αλλά και πως τον συναντάμε στην καθημερινή ζωή..Τέλος, παρατηρούμε ότι το ελάχιστο εκδηλώνεται ακόμα πιο πριν, από τα παλιά χρόνια, κυρίως λόγω έλλειψης αγαθών και μέσων, ανάγκης για οικονομία και προσπάθεια ικανοποίησης του απολύτως αναγκαίου και παραδειγματικά αναφέρουμε ένα ορεινό συγκρότημα οικισμών στην Κρήτη, το οροπέδιο Λασιθίου.]