Αποκατάσταση οικισμών σε Ελλάδα και Ιταλία : δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα - Ανάγνου, Ελένη
[Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η μελέτη των τεχνικών αποκατάστασης παραδοσιακών οικισμών στην Ελλάδα και την Ιταλία. Κρίθηκε ενδιαφέρουσα η παράλληλη μελέτη τους, καθώς και οι δύο χώρες έχουν τεράστιο πλούτο από μνημεία και ιστορικούς οικισμούς, αλλά και παράδοση στο χώρο των αποκαταστάσεων. Αφορμή στάθηκε η φοίτησή μας στο Πολυτεχνείο του Τορίνο μέσω του προγράμματος Erasmus, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσουμε τις μεθόδους αποκατάστασης στην Ιταλία. Για την εργασία αυτή επιλέχθηκαν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα οικισμών από κάθε χώρα. Από τον ελληνικό χώρο θα ασχοληθούμε με τον οικισμό της Βάθειας στη Μάνη, και με τη Χώρα της Ύδρας. Από τον ιταλικό χώρο επιλέχθηκαν το Chieri και το ορεινό χωριό Salbertrand.. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία της έρευνας διαπιστώσαμε πως πολλά προβλήματα είναι κοινά για τις δύο χώρες. Ευελπιστούμε ότι καταφέραμε να επισημάνουμε τα αρνητικά στοιχεία, προς αποφυγή, και να αναδείξουμε τα θετικά, προς αξιοποίησή τους στο μέλλον.]