Το τούνελ της Μάγχης. Χωροταξικές ανακατατάξεις στα ευρωπαϊκά και τοπικά δίκτυα - Αγιομαμίτου, Ιωάννα
[Το Τούνελ της Μάγχης αποτελεί την πρώτη εδαφική σύνδεση της Μεγάλης Βρετανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη. Η συμφωνία της Μεγάλης Βρετανίας με τη Γαλλία για συνεργασία σε ένα από κοινού σχέδιο, έκρυβε πίσω της ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο, αποτελούμενο από διαφορετικά στάδια μέσα στην ιστορία που έγραψαν οι δύο χώρες από τα χρόνια του Ναπολέοντα. Ο ρόλος των κυβερνήσεων στη κατασκευή του έργου, περιορίστηκε σε ρυθμιστικό επίπεδο αφήνοντας το ρόλο του επενδυτή ή/και δανειστή σε ιδιωτικά χέρια. Η κατασκευή του Τούνελ της Μάγχης, στη δεκαετία του '80, παρόλο που φαινομενικά εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, ουσιαστικά αποτέλεσε ένα σημάδι της εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας προς την Ενωμένη Ευρώπη, παρ' όλες τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις που συνεπάγονται αυτής. Παράλληλα με την εγχώρια ανάπτυξη που δέχτηκε η κάθε χώρα, το έργο συνέδεσε δύο περιφερειακές περιοχές, το Kent και το Nord-Pas de Calais,.. παράλληλη ενίσχυση των υφιστάμενων διασυνοριακών σχέσεων, μέσα στα πλαίσια πάντα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.]