Αστική πολυκατοικία - Δαφερέρα, Ελένη
[Η ανθρώπινη σκέψη δημιουργεί το δικό της μικρόκοσμο για να φιλοξενήσει μέσα του το ίδιο τον άνθρωπο, σ' ένα γιγαντιαίο περιβάλλον. Πρόκειται για μια προσπάθεια, η οποία στην ουσία είναι η έκφραση της ανθρώπινης ανάγκης για κοινωνική οργάνωση. Από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα ο άνθρωπος άρχισε ν' εντάσσεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι, κάτω από ένα γεωμετρικό σχήμα. Το σχήμα αυτό, το σπίτι του, έχει πάρει πολλές μορφές, μία από τις οποίες είναι η γνωστή σε όλους μας πολυκατοικία. Η πολυκατοικία, λοιπόν, αποτελεί και το θέμα της παρούσας διάλεξης. Ο κατοικήσιμος χώρος κάθε ανθρώπου κλείνει μέσα του πολλούς συμβολισμούς και αξίες..Για όλα αυτά τα ζητήματα/ρητορικά ερωτήματα που τέθηκαν στο παρόν θα αναζητήσουμε λύσεις και υποθέσεις ερευνώντας τις πρακτικές διάφορων αρχιτεκτόνων. Σίγουρα οι λύσεις και οι υποθέσεις μας δε θα μας βοηθήσουν να τα επιλύσουμε, αλλά τουλάχιστον να φωτίσουμε το ζήτημα Πολυκατοικία από διαφορετικές πλευρές, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα μεγάλο αριθμό κατοίκων της σύγχρονης Ελλάδας.]