Σύγχρονες καθολικές εκκλησίες - Εμμανουηλίδη, Ελενα
[Στις αρχές του 20ου αιώνα ο φουνξιοναλισμός, ηνέα τεχνολογία και τα καινοτόμα υλικά έδιναν καινούρια μορφή στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική. Αρχικά δειλά ,αργότερα όμως τολμηρά, απομακρύνεται από αυτήν ο ιστορικισμός που επικρατούσε μέχρι τότε στο σχέδιο, και στρέφεται σε μια πιο ρεαλιστική σχεδιαστική αντιμετώπιση. Σημαντική μορφή εδώ υπήρξε ο Wagner. Άλλοι σημαντικοί εκφραστές αυτής της τάσης ήταν ο Perret, στη Notre Dame du Rainsy (1923), δημιουργώντας το πρώτο μη βιομηχανικό κτίριο από οπλισμένο σκυρόδεμα..ουσιαστικά την πρώτη μοντέρνα εκκλησία. Έπειτα ο Otto Bartwing πειραματίστηκε ιδιαίτερα με το ατσάλι, ένα από τα βασικά υλικά της μετέπειτα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής .Ο Dominikus Bohm στη St.Engelbert στο Riehl (1930) σχεδίασε τον πρώτο κυκλικό σε κάτοψη ναό, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τα πιο σύγχρονα υλικά.. Αναμφισβήτητα η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική σήμερα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κεφάλαιο που απασχολεί σημαντικούς αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο σκοπεύοντας σε μια νέα αντιμετώπιση και προσέγγιση της θρησκείας.]