Μητροπολιτικά πάρκα σύγχρονου αστικού χώρου - Σταυριανουδάκη - Καμπά, Φιορέντσα
[Η συνεχής και γρήγορη ανάπτυξη των πόλεων τις τελευταίες δεκαετίες έχει ως αποτέλεσμα το διαρκή μετασχηματισμό της δομής τους για να είναι ικανές να απαντήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η λέξη πάρκο είχε την έννοια της ρεπλίκας του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε αστικό ιστό χωρίς άλλες ιδιότητες η λειτουργίες. Σήμερα η πόλη έχει ανάγκη από χώρους που να παρέχουν τη δυνατότητα 24ωρης χρήσης, χειμώνα καλοκαίρι, με πολιτική, πολιτιστική και αθλητική υποδομή, περίπατου και παιχνιδιού, ηρεμίας και ψυχαγωγίας..Στη συνεχεία, η προσπάθεια ερευνάς θα επεκταθεί στη αρχιτεκτονική θεωρία και φιλοσοφία του B. Tschumi και του πάρκου της Βιλλετ που επιχείρησε να ανοίξει καινούργιες προοπτικές στον αστικό σχεδιασμό. Με τεράστιο θεωρητικό υπόβαθρο και επιρροές από τα βασικά κινήματα τέχνης του 20ου αιώνα, ο αρχιτέκτονας ουσιαστικά δεν δημιούργησε απλά ένα πάρκο που απαντάει τις σύγχρονες ανάγκες μιας οποιαδήποτε μεγαλούπολης αλλά διατύπωσε μια νέα αφαιρετική πολεοδομική πρόταση.]