Το πολιτιστικό και ενεργειακό προφίλ του καλυμμένου αιθρίου - Αλετρά, Χαρίκλεια
[Η εργασία μας προσπαθεί να μελετήσει κυρίως από ενεργειακή σκοπιά το αρχιτεκτονικό στοιχείο του καλυμμένου αιθρίου. Για τη μελέτη αυτή χρειάστηκε να διερευνήσουμε την πολιτιστική του ταυτότητα, που ξεκινά από την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική μέχρι σήμερα. Επίσης, θεωρήσαμε απαραίτητο να παραθέσουμε τα νέα οφέλη, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του σε σχέση με τον πρόγονό του, το ανοιχτό αίθριο. Στόχος μας στη συνέχεια ήταν να μελετήσουμε τις βασικές σχεδιαστικές παραμέτρους, που διέπουν τη σωστή βιοκλιματική λειτουργία του καλυμμένου αιθρίου, σε κάθε κλίμα και για κάθε λειτουργία. Τέλος, με έναυσμα την επίσκεψη και διαμονή για ένα εξάμηνο στην πόλη της Γλασκώβης, του ενός μέλους της ομάδας μας, θελήσαμε να μελετήσουμε δύο κτίρια με καλυμμένο αίθριο της εκεί περιοχής, καθώς και άλλα δύο στην Ελλάδα. Μέσω της μελέτης μας προσπαθούμε να κάνουμε κριτική, πάνω στο κατά πόσο ο σχεδιασμός τους είναι κατάλληλος για το κλίμα της κάθε περιοχής, βασιζόμενοι στη θεωρία περί ενεργειακού σχεδιασμού που έχουμε αναπτύξει προηγουμένως.]