Γυάλινη επιδερμίδα : ανάγκη για διαφάνεια ή κατασκευαστικός παραλογισμός; - Τσιάμα, Βασιλική
[Η διάλεξη αυτή επικεντρώνεται στην κυριολεκτική διαφάνεια των κτιρίων. Ξεκινάμε με μια αναδρομή της εμφάνισης του γυαλιού στις κατασκευές. Ακολουθεί μια φιλοσοφική προσέγγιση της έννοιας της διαφάνειας και της σημασίας της γυάλινης επιδερμίδας στην ανθρώπινη διαβίωση. Ερευνούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της γυάλινης επιδερμίδας όσον αφορά σε ζητήματα ενεργειακής συμπεριφοράς, εξέλιξης τεχνολογίας γυαλιού και διαφάνειας. Μελετάμε κτίρια με γυάλινη επιδερμίδα, που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας και συμπεραίνουμε σε ποιές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια και σε ποιές καταλήγει να είναι κατασκευαστικός παραλογισμός. Θεωρούμε πως το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους αρχιτέκτονες της χώρας μας καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μαι τάση για τέτοιου τύπου κατασκευές.]