Ο μετασχηματισμός βιομηχανικών τοπίων στην Ευρώπη και η περίπτωση των σμυριδωρυχείων της Νάξου - Γκοντίνου, Αναστασία
[Η εργασία χωρίζεται σε 4 κεφάλαια: το 1ο αναφέρεται στα σμυριδωρυχεία της Νάξου, το 2ο στην εξόρυξη ως Ευρωπαϊκή κληρονομιά και αναλυτικά για τις Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία. Στο 3ο κεφάλαιο αναλύονται τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε για την βιομηχανική κληρονομιά στις Ευρωπαϊκές χώρες και σύγκριση με τα σμυριδωρυχεία της Νάξου και στο τέλος υπάρχει ένα παράρτημα με καρτέλες του υλικού που μελετήσαμε και προέρχεται από το Διαδίκτυο. Αντικείμενο της μελέτης αυτής, είναι ο μετασχηματισμός εγκαταλειμμένων ή ενεργών ορυχείων και βιομηχανικών τόπων σε τουριστικά αξιοθέατα. Αφορμή γι' αυτή την επιλογή αποτέλεσε η διπλωματική μας εργασία με θέμα την αξιοποίηση της περιοχής των σμυριδωρυχείων της Νάξου. Τη σημερινή εικόνα της συνθέτουν το ιδιόμορφο γεωγραφικό περιβάλλον και οι ανθρώπινες επεμβάσεις.. Η μεταλλευτική βιομηχανία, δημιούργησε τοπία με ιδιαίτερη ταυτότητα που σήμερα λειτουργούν ως πάρκα με ιστορικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ή τεχνολογικό χαρακτήρα.]