Ο Άγιος Δημήτριος στα Χάνια Αυλωναρίου : οι τοιχογραφίες του τέλους του 13ου αιώνα - Κατσάλη, Ευρυδίκη Δ
[Το Αυλωνάρι βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, βόρεια του Αλιβερίου και δυτικά της Κύμης σε μια εξαιρετικά εύφορη περιοχή που ήταν πάντα από τις πλουσιότερες του νησιού. Ο Ναός του «Αγίου Δημητρίου» στο Αυλωνάρι (Χάνια ή Παζάρι Αυλωναρίου), την πρωτεύουσα δηλαδή του σημερινού δήμου Αυλώνος, έχει τρεις οικοδομικές φάσεις. Πρόκειται για έναν ναό που σύμφωνα με την παράδοση τα τρίτη κλίτη του είναι αφιερωμένα στην Αγία Θέκλα, την Αγία Φωτεινή και τον Άγιο Δημήτριο, έχει κτιστεί σε θέση που βρισκόταν αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Και αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για την περιοχή.. Πρόκειται για έναν ναό που σύμφωνα με την παράδοση τα τρίτη κλίτη του είναι αφιερωμένα στην Αγία Θέκλα, την Αγία Φωτεινή και τον Άγιο Δημήτριο, έχει κτιστεί σε θέση που βρισκόταν αρχαίος ναός του Απόλλωνα. Και αποτελούσε πάντα πόλο έλξης για την περιοχή.]