Ο ρόλος των αστικών μεταφορών στην ανάπτυξη της πόλης - Σακελλαρίου, Δημήτρης
[Η μετακίνηση αποτελεί μια πραγματικότητα για το σύγχρονο πολιτισμό και χαρακτηριστικό γνώρισμα της αστικής διαβίωσης. Ο τομέας των μεταφορών κατέχει σημαντική θέση στον αναπτυξιακό προγραμματισμό των πόλεων, καθότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τις υπόλοιπες λειτουργίες της πόλης. Τα αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί πολλές σύγχρονες πόλεις λόγω του υπερβολικού αριθμού των αυτοκινήτων, αποτελούν τους λόγους ανάπτυξης έντονου προβληματισμού για το μέλλον των συγκοινωνιακών τους δικτύων και το σημαντικό ρόλο που οφείλουν να αναλάβουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως το ποδήλατο.. Η πολεοδομία οφείλει να μεριμνήσει για τον ενιαίο σχεδιασμό των χρήσεων γης και των μεταφορών στον αυριανό αστικό ιστό, οποιαδήποτε και αν είναι η δομική του εξέλιξη.]