Πολεοδομική εξέλιξη και κοινωνική κατοικία στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη - Βαΐου, Ντίνα
[Ο Δήμος του Αγ. Ιωάννη Ρέντη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από πολεοδομική, όσο και από οικιστική άποψη. Ένα σημαντικό στοιχείο που κάνει το Δήμο του Ρέντη ξεχωριστό είναι ότι, σε αυτόν ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του Ελαιώνα, εντός του οποίου βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση του Δήμου. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα Δήμο με μεγάλο ποσοστό εκτός Σχεδίου Πόλεως. Η μεγάλη ποικιλία στη μορφή της κατοικίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτή δημιουργήθηκε, καθιστά το θέμα της κατοικίας του Ρέντη ένα ιδιαίτερα ευρύ και ενδιαφέρον πεδίο μελέτης. Διάσπαρτοι οικισμοί, ασύνδετοι μεταξύ τους, αποτελέσματα μιας άναρχης επέκτασης δίχως σχεδιασμό, βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου.. Η εργασία εστιάζεται στον 20ο αιώνα, κατά τον οποίο πολλά γεγονότα συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και συνεπώς και την εξέλιξη της κατοικίας, με κυριότερο την εγκατάσταση των προσφύγων-για την οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, λόγω των επιπτώσεών της στον τομέα της κατοικίας, τόσο στην Ελλάδα συνολικά, όσο και στο Ρέντη ειδικότερα- και την εκβιομηχάνιση.]