Πολεοδομική εξέλιξη Καρδίτσας-Ηρακλείου - Βαρελά, Σταυρούλα - Βαγγελιώ
[H διάλεξη αυτή έχει θέμα την παρουσίαση της πολεοδομικής εξέλιξης δύο ελληνικών επαρχιακών πόλεων, που εκ πρώτης όψεως παρουσιάζουν πολλές διαφορές σε κάθε επίπεδο: του Ηρακλείου και της Καρδίτσας. Πρόκειται για δύο σύγχρονες πόλεις με όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολεοδομικής πραγματικότητας, όπως διαμορφώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους. Το Ηράκλειο είναι μια μεγαλούπολη, «μικρογραφία της Αθήνας» αποκαλείται πολύ συχνά ακόμα και από τους κατοίκους της, παραθαλάσσια με έντονα ανεπτυγμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και το εμπόριο μέσω των θαλάσσιων οδών.. Πρόκειται για στοιχεία που, ενώ είναι ίδια στην πηγή τους, διαμορφώνονται σε διαφορετικές καταστάσεις, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, και μας δίνουν εν τέλει την ποικιλομορφία των δομών.]