Πολεοδομική εξέλιξη της Λάρισας 19ος αι.-σήμερα - Παπαδοπούλου, Αννα
[ Η εικόνα που έχουμε για τη Λάρισα κατά την απελευθέρωση παρουσιάζει μια πόλη που δεν έχει ουσιαστικές μεταβολές του δομημένου περιβάλλοντος σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους. Έχουμε την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων ενώ οι δρόμοι της πόλης είναι στενοί και λιθόστρωτοι. Το 1882 εκπονείται το πρώτο σχέδιο πόλης. Το 1934 έχουμε την ηλεκτροδότηση και ύδρευση της Λάρισας. Ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στο κέντρο της, ενώ το 1940, λόγω του πολέμου και ενός μεγάλου σεισμού, η Λάρισα μετατρέπεται σε ερείπια. Στη δεκαετία του '50 αρχίζει η δημιουργία καινούργιων συνοικιών, αποτέλεσμα της μεταπολεμικής εσωτερικής μετανάστευσης.. Αυτή τη στιγμή γίνονται διάφορα έργα για την αναβάθμιση της πόλης. Άλλα είναι οδικά, διαμορφώσεις πλατειών και πεζοδρόμων. Στην περιοχή του Φρουρίου γίνεται γενικά αναμόρφωση όλης της περιοχής, η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου και η αναστήλωση απ' το Μπεζεστένι. Στο Αλκαζάρ γίνονται τα αντιπλημμυρικά έργα του Πηνειού και η διαμόρφωση των όχθων με μονοπάτια.]